AKTUALITATEA


| 2022-09-29 11:21:00

EH Bilduk maila lokaleko hogei bat ekintza aurkeztu ditu, Uztaraba Plan agroalimentarioa osatzeko. Tokiko plana da, Vitoria-Gasteizerako nekazaritzako elikagaien estrategia berri bat sortzea sustatzen duena, eta Rocio Vitero EH Bilduko zinegotziaren arabera, helburu argi bat du: «Ibilbide luzeko ekintzak planteatzen ditugu, baina gasteiztarren eguneroko beharretan isla izango dutenak: elikagaien eskaintza aberatsa, askotarikoa, hurbila eta kalitatezkoa areagotzea, kanpoko mendekotasun hori murrizteko eta erosketa-saskia merkatzen laguntzeko».

EH Bilduk esan du une erabakigarria dela, izan ere, herritarrak jasaten ari diren erosketa-saskiaren garestitzeari sektoreak bizi dituen zailtasunak gehitu behar zaizkio (lurrerako sarbide zaila, belaunaldien errekonozimendu eta erreleborik eza, lan-baldintzen prekarietatea, klima-aldaketaren ondorioak edo nekazaritza-negozioaren multinazionalek egindako presioa).
«Gure ustez, tokiko nekazaritzako elikagaien ingurune justuago, iraunkorrago eta osasungarriago baterako trantsizioaren oinarriak ezartzeko unea da, elikadura-subiranotasunaren eta elikadura-eskubidearen ikuspegitik. Hori dela eta, Uztaraba Planaren barruan Gasteizerako neurri zehatzak aurkeztu ditugu», adierazi du Viterok.

Horrela, EH Bilduk udalerriaren potentzial agroekologikoa garatu nahi du inplikatutako eragile guztien laguntzarekin. Horregatik, Lurraren Mahaia (elikadura kontseilua) sortzea planteatzen du, Udalaren, Administrazio Batzarren eta sektoreko eragileen arteko eztabaidarako eta topaketarako gune bat. Horrekin batera, eta lurra eskuratzeko arazoei aurre egiteko helburuarekin, EH Bilduk udal lurren banku bat sortzea proposatu du, sektorean pertsona berriak sartzea errazteko eta, aldi berean, hura osatzen duten finken ekoizpen-balioari eusteko. Era berean, honako hau planteatzen du:
«Basaldea bultzatzea, nekazaritza ekologikorako benetako erreferentzia-zentro gisa funtziona dezan, eta, gainera, nekazaritza- eta abeltzaintza-eredu jasangarrien esparruan proiektu pilotuak garatu ahal izan ditzan».

Estrategia horren helburua herritarrak agroekologiaren aldeko eragile aktibo izatea da. Horretarako, EH Bilduk Gasteizko auzo guztietan hiri-baratzeak pixkanaka ezartzeko neurriak aurkeztu ditu. Herritarren kontzientzia
zioaren ekintza-ildo beretik, planak apustu handia egiten du hondakinen sorrera eta elikadura-xahuketa murrizteko. Era berean, eta sektorearen zahartzea geldiarazteko asmoz (Arabako nekazarien ia %40k 60 urte baino gehiago ditu), EH Bilduk sektorean belaunaldien arteko txandari ekiteko azterketa eta neurri espezifikoak egitea proposatu du.


 

Produktuen transformazioaren eta banaketaren arloan, EH Bilduk behin eta berriz egindako erreklamazioetako bat nabarmentzen da: Abastos merkatuan kokatutako transformazioko zentro primario bat martxan jartzea, bertan produktua garbitu, manipulatu, eraldatu eta ontziratu ahal izateko. Are gehiago, dagoeneko existitzen den eta inoiz martxan jarri ez den instalazioa da. Baina, horrez gain, Salburua, Zabalgana edo Lakua bezalako lekuetan auzo-merkatuak sortzea aldarrikatzen du EH Bilduk, merkatu-eredu horiek kulturarako eta hurbileko produktuen kontsumoa sustatzeko tresna onak baitira.

Azkenik,
Amancay Villalba zinegotziak azpimarratu du Udalak kontsumitzaile handi gisa jokatu beharko lukeen paper aktiboa eta eredugarria. Hala, udal jantokien pleguak berrikustea proposatu du, horietan produktu ekologikoak eta hurbilekoak sartzeko: «Produktu horien eskaria handitzeaz gain, produktu horien kontsumoaren aldeko kultura sortzen ere lagunduko da». Horrez gain, Gasteizko ikastetxe publikoetan ere sukalde propioarekin parekatzeko aukera aztertzea proposatu du EH Bilduk, menuaren gaineko kontrol handiagoa izan dezaten.